Als je gaat verkopen is het belangrijk dat je niet alleen maar praktische informatie deelt. Je wilt iemand verschillende stukjes met informatie geven waardoor de puzzel compleet wordt en iemand de stap tot aankoop durft te zetten. Het is dus ook helemaal niet erg als je de eerste of tweede dag nog geen verkoop hebt. Zie dit als motivatie om weer een ander puzzelstukje te delen zodat je iemands puzzel compleet maakt en wel die verkoop krijgt.
Ik raad altijd aan om per puzzelstukje diverse storyreeksen uit te werken. Zo kan je meerdere bezwaren benoemen waarom iemand jouw aanbod niet wilt kopen, zijn er vaak meerdere pijnpunten. Werk per punt een storyreeks uit. Hieronder zie je enkele voorbeelden. Onderstaande bezwaren zal je zelf ook kunnen gebruiken. Gebruik dit als leidraad, maar buig het om naar jouw business. En op deze manier heb je ook een voorbeeld voor de andere puzzelstukjes.
Bezwaar: Ga ik het wel doen?
Story 1: Je deelt een vraagsticker met deze vraag
Story 2: Ik weet hoe druk iedereen is
Story 3: Dus heb ik het to the point en actiegericht gemaakt
Story 4: Maar jij blijft natuurlijk degene die het moet doen
Story 5: Het kost X tijd per dag, dat is 1 aflevering (serie naam)
Story 6: Maar die blog levert geld op, het kijken van een serie niet
Bezwaar: Ik heb geen tijd
Story 1: Je wilt wel, maar je hebt natuurlijk 1001 andere dingen te doen
Story 2: Weet wel dat je nu potentiële klanten misloopt
Story 3: Eén blog levert tot jaren bezoekers op
Story 4: Je instagram story is na 24 uur weg
Story 5: Waar kan je dan beter tijd voor vrijmaken?
Tips:
– Zorg ervoor dat er per storyreeks maar één boodschap is.
– Pijnpunt en verlangens verwerk je vaak in dezelfde storyreeks. Je werkt eigenlijk van pijnpunt naar verlangen toe.
– Zie het als TV kijken. Dan is het ook niet erg dat er soms reclame komt, omdat je weet dat het programma daarna weer begint. Het programma staat gelijk aan puzzelstukjes over Jij en Waarde en de overige zijn reclameblokjes.
– Ga iemand niet overtuigen. Je wilt niet needy overkomen. Laat iemand een ander inzicht zien en van daaruit kan iemand een keuze maken.
– Je sluit sommige puzzelstukjes af met een link naar je aanbod. Bedenk hoe warm je doelgroep is. Als je het gevoel hebt dat ze warm zijn, bijvoorbeeld omdat je al veel gedeeld hebt en ook wel wat reacties krijgt, plaats je een link richting de check-out. Bij een wat koudere doelgroep plaats je een link richting de salespage.
– Je ziet dat storyreeks 1 met een vraagsticker begint. Deze gebruik ik vaak zodat iemand nog vragen kan stellen, maar dit doe ik dan vaak ook zelf. Als je weet welke storyreeksen je gaat maken, kan jezelf reageren op de vraagsticker en die dan gebruiken bij de volgende reeks.